Soutěžící hry Brno, co není prošli areálem teplárny na Špitálce

29. 11. 2018

Když byla v roce 1930 spuštěna do provozu, byla nejmodernější teplárnou ve střední Evropě. Tehdy se v ní spalovalo uhlí. Dnes spaluje teplárny na Špitálce zemní plyn a kromě tepla pro velkou část Brna v ní vzniká i elektřina. Ve středu 28. listopadu se do útrob jejího provozu vydali soutěžící z týmů, které zvládly nejrychleji vyluštit šifry posledního podzimního kola hry Brno, co není. Se zaměstnancem Tepláren Brno Stanislavem Bradáčem se vydali na speciální prohlídku celého provozu.

Při ní se podívali na místa, kde se pro účely tepláren upravuje voda, „jedovou chýši“, k turbínám, stometrovým komínům, zásobním nádržím i chladicí věži, která je dnes už mimo provoz, zůstává ale součástí areálu. „Vidíte sami, že je to tak velký a členitý prostor, že by se tady člověk bez problémů ztratil. Přitom původní teplárna vznikla za pouhých 18 měsíců. A to se ještě zjistilo, že se staví na tekutých píscích, které musely být zpevněny speciálními piloty,“ vyprávěl Bradáč, zatímco soutěžící postupovali do útrob teplárny, užili si unikátní výhled na Brno a svezli se i speciálním výtahem o nosnosti 4000 tun.

„Hráli jsme už na jaře, za nejrychleji zvládnuté kolo jsme si ale ještě odměnu nevybírali. Do finále jsme na jaře postoupili, já se ale neúčastnil, protože jsem měl v tu dobu finále jiné hry v Praze. Teď to ale vypadá, že bychom měli do finále postoupit také, tak se těším. Odměna se mi moc líbí, je to super. Jsem fyzik, takže mi to přijde tím zajímavější a užívám si to,“ hodnotil návštěvu v teplárně David Nečas z týmu Celer řapíkatý.

Prohlídka byla mimořádná i tím, že se mezi úspěšnými týmy objevil i tým Banda (ska), který tvoří žáci druhého stupně Základní školy Kamenomlýnské, kam chodí děti se znevýhodněním, ať zdravotním nebo sociálním. Na prohlídku přišlo jedenáct členů týmu a dva jejich učitelé. Tým luštil i na jaře a poslední kolo hry Brno, co není vyluštil za sedmý nejrychlejší čas. „Ti, co byli před námi, si ale výhru nemohli vybrat, protože by šli opakovaně a tak jsme tady. Procházka po areálu teplárny je moc zajímavá. Nikdy jsme tady ještě nebyli, tak máme radost,“ hodnotili soutěžící Radim Kazdera, Šimon Rajta a Václav Krejtálek.

Poslední kolo hry Brno, co není a stejně tak celá základní část soutěže, končí v neděli 2. prosince ve 23:59 hodin. Následovat bude vyhodnocení, z něhož vzejde sto nejúspěšnějších týmů. Ty se potom utkají ve Velkém finále, které bude připraveno na sobotní odpoledne 8. prosince v centru města. Další informace ke hře, šifry z jarního kola i průběžné pořadí mohou čtenáři najít na hra.brnoconeni.cz.

Tato aktualita se vztahuje k projektu:
Transformace parovodů na horkovody