V Brně, co není skončí století páry. Lovci šifer začnou u teplárny na Špitálce

13. 11. 2018

Čtvrté kolo podzimní části hry Brno, co není začne ve středu 14. listopadu v 17 hodin. Soutěžící se nejprve vydají k teplárně na ulici Špitálka. Odtud začnou řešit záhady kouřících trubek. Teplárny Brno letos vyměnily další čtyři kilometry dosluhujícího parovodního potrubí, které postupně nahrazují úspornější horkovody. Do dalších let je pak čeká ještě 26 kilometrů rozvodů parovodů, jejichž století rychle končí.

Postupná výměna potrubí trvá už osm let a Teplárny jsou asi ve dvou třetinách. Z celkové délky 66 kilometrů vedení totiž zbývá vyměnit ještě přes 26 kilometrů. Od roku 2010, kdy firma výměnu zahájila, bylo přepojeno už 448 odběrných míst, tedy různých domů, škol, nemocnic i průmyslových areálů.

Výměna, která je velmi náročná, má řadu výhod. Patří mezi ně snížení tepelných ztrát, horká voda je totiž pro distribuci tepla mnohem vhodnějším médiem než pára. Nezatěžuje tolik rozvody a obsluha sítě je tak méně náročná. Horkovody jsou navíc mnohem šetrnější k životnímu prostředí, každý nahrazený kilometr parovodu znamená zmenšení produkce oxidu uhličitého o 336 tun – a to každý rok. Po dokončení celé přestavby to bude o bezmála 21 tisíc tun, což odpovídá ročním emisím desetitisíce automobilů.

Přeměna parovodů na horkovody zatím vyšla na více než 1,5 miliard korun. Kladný finanční efekt ale pociťují nejen samotní odběratelé, ale i teplárny, které na výrobu tepla spotřebují mnohem méně zemního plynu. Hlavním důvodem výměny je nicméně snižování ztrát při přenosu v distribuční síti. „Za sedm let provozu nových horkovodů již máme potvrzeny přínosy, které tento projekt přináší. Zákazníci spoří ve spotřebě 10 až 15 procent tepla, horká voda má při distribuci menší ztráty a snazší je i obsluha upravených výměníkových stanic, jejich měření a regulace,“ řekl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Teplárny se snaží práce koordinovat tak, aby byly výměny vedení součástí velkých rekonstrukcí ostatních velkých firem. V letošním roce tak spolupracují například s Dopravním podnikem města Brna při současné rekonstrukci Zábrdovické ulice, v minulosti to byla například rekonstrukce rozvodů na ulici M. Horákové nebo v ulici Rašínově.

Právě po stopách parovodního potrubí, které se ve městě brzy stane minulostí, povede lovce šifer čtvrté kolo podzimní části soutěže Brno, co není. Má název Záhada kouřící trubky. Ukaž, jak ti to pálí.

Celá trasa je tentokrát dlouhá 2,2 kilometru a má znovu čtyři stanoviště. Hráčům zabere přibližně dvě hodiny času. Prvních pět týmů, které se se šiframi vypořádají nejrychleji, čeká speciální odměna.

„Třetího kola podzimní části hry Brno, co není se zúčastnilo za tři kola 184 týmů. Na jaře to bylo 164 týmů za všechna čtyři kola. Nejrychlejší tým splnil třetí kolo hry v čase krásných dvacet sedm minut. Teď máme před sebou už poslední kolo, a to v blízkém okolí Brněnských tepláren. Hráči budou šifrovat a objevovat zajímavosti o transformaci parovodů na horkovody. Nejlepší týmy čeká unikátní prohlídka provozu Tepláren Brno Špitálka. Bude speciálně sestavena jen pro výherní týmy,“ vysvětlil David Blažek, ředitel agentury Media Age, která celou soutěž připravuje.

Jediné, co hráči k šifrovačce potřebují, je mobil s připojením na internet a vytisknutá herní brožura. Tu je možné stáhnout přímo ze stránek hra.brnoconeni.cz nebo vyzvednout v pobočkách Turistického informačního centra na Radnické, u hlavního nádraží a u budovy DOMINI PARKU.

Soutěžící, kteří se zatím do šifrovačky nezapojili, nemusejí zoufat, protože nic není ztraceno. Jednotlivých šifer ze všech kol se totiž může každý stále v libovolném pořadí zúčastnit, a to až do neděle 2. prosince, kdy soutěž končí.  Následovat pak bude finálové kolo, které proběhne 8. prosince a zúčastní se ho sto nejlepších týmů.

Výherci se mohou těšit například na noc pod mamutem v pisáreckém Anthroposu, který nabídne i filmovou podívanou a jedno hravé překvapení. Jeden z tria nejlepších týmů pak čeká zajímavá gastronomická chvilka a také vrcholový zážitek po zdolání pavilonu Z na brněnském výstavišti, z jehož vrcholu budou úspěšní luštitelé moci obdivovat siluetu města Brna. Další tým pak bude s hasiči brázdit vody brněnské přehrady, podívá se do útrob přehradní hráze a připraveno je také překvapení jen pro odvážné.

Tato aktualita se vztahuje k projektu:
Transformace parovodů na horkovody