Třetí kolo šifrovačky Brno, co není zavede soutěžící ke Svratce a do areálu Pavilonu Anthropos

1. 11. 2018

Podzimní část soutěže Brno, co není postupuje od soboty 3. listopadu do svého třetího kola s názvem Mamutí dvojboj. Work it out! Soutěžící tentokrát zamíří řešit šifry k řece Svratce do Pisárek. Připravují se tam další dva strategické projekty města Brna: Sportovně rekreační areál Pisárky v lokalitě za pavilonem Anthropos a vodácký kanál u jezu Kamenný mlýn. Hry už se na podzim zúčastnilo 166 týmů.

Oba projekty by měly sloužit k tomu, aby se území u pavilonu Anthropos a Pisáreckého parku poblíž řeky Svratky proměnilo v komplexní areál s nabídkou různorodých sportovišť a umožnilo i další možnosti rekreace. To zapadá i do historické koncepce území, která sahá až do 19. století a počítá s využitím charakteristického přírodního reliéfu, údolní nivy řeky a především bohaté a vzrostlé zeleně. Ta tvoří přirozený přechod mezi zastavěnou částí města Brna a okolními zalesněnými svahy a horizonty.

V únoru letošního roku schválila Rada města Brna studii, která řeší vnitřní uspořádání plánovaného areálu v souladu s územním plánem města. Jeho realizace vyjde na více než čtvrt miliardy korun. Areál má rozlohu 13,5 hektaru a je vymezen Pisáreckou ulicí, řekou a přilehlým lesem a dálničním přivaděčem k tunelům Pražské radiály. Jeho část byla využívána v období 2. světové války armádou, která ji pro veřejnost uzavřela a od té doby původně celistvé území fungovalo jako několik samostatných částí. Město se v současné době snaží dořešit majetkoprávní uspořádání v oblasti. Následně začnou projektové práce.

„Až bude majetkoprávní uspořádání vyřešeno, což bude do několika týdnů, nastane historická možnost opět funkčně celou oblast sjednotit a využít ji jako areál, který bude otevřený nejen pro sportovce, ale i veřejnost. Sloužit by měla i pro všechny věkové kategorie. Nabídne čtyři hřiště pro malou kopanou, dvě víceúčelová hřiště pro jiné míčové hry, in-line ovál s klopenou dráhou dlouhou 200 metrů a in-line stezku dlouhou 650 metrů, kterou bude možné v zimě využívat jako běžeckou dráhu pro lyžaře. Ale třeba i lezeckou stěnu nebo prostor pro workoutová hřiště,“ vyjmenoval investiční ředitel společnosti STAREZ-SPORT Tomáš Fiala.

Dalšími atrakcemi nového areálu pak budou hřiště pro plážový volejbal a fotbal, devítijamkový discogolf, MTB školka pro 50 lidí, dětská hřiště a odpočinkové plochy a také napojení na cyklotrialovou dráhu a na cyklostezky, které propojují severozápadní a jihovýchodní část Brna. Nebude chybět ani kavárna či centrální promenáda. Areál se tak po více než století stane znovu vyhledávanou odpočinkovou zónou zdaleka nejen pro sportovce, ale všechny, kteří chtějí nasát atmosféru zvláštního místa s neopakovatelným geniem loci.

Nedaleko sportovně rekreačního areálu pak chce město nově využít také lokalitu bývalé brněnské úpravny vody u jezu Kamenný mlýn. Vznikne tam vodácký kanál, který bude svými parametry podobný tomu v pražské Troji a umožní tak nejen trénování vodáků, ale i pořádání mezinárodních soutěží. V Brně přitom trénuje mimo jiné třicet našich současných reprezentantů a Česko patří ve vodáckých sportech ke světovým velmocem. Podobných míst, které mohou špičkoví závodníci využít ke trénování, je v republice jen desítka a jsou plně vytíženy.

Celková délka kanálu bude 330 metrů, z čehož 220 metrů bude vyhrazeno pro profesionály. Spád bude 3,9 metru, což odpovídá 1,8 %. Průtok vody bude minimálně 8 kubíků za sekundu, maximální pak 12 kubíků za sekundu. Hloubka pak jeden metr.

„Bude to víceúčelový kanál s hlavním využitím pro trénink a soutěže ve vodním slalomu, bude sloužit ale i pro vodní rodeo a raftové disciplíny. Využívat ho budou i vodní záchranáři a hasiči, kteří se tam budou cvičit pro zásahy při povodních. Pod vyústěním plánovaného kanálu má být navíc realizovaný také tréninkový úsek pro začínající vodáky,“ vysvětlil Tomáš Fiala s tím, že na přípravě kanálu se podílí i Vodohospodářské experimentální centrum ČVUT Praha.

Zpracovaná studie jasně prokázala, jak vhodná je vybraná lokalita právě pro vybudování vodáckého kanálu. Dostatečný průtok a spád jezu Kamenný mlýn totiž pomohou ušetřit nejen náklady na jeho zbudování, ale budou důležité i při snižování nákladů na jeho provoz. Město ale potřebuje sehnat ještě stanovisko státního podniku Povodí Moravy, které bude mít důležitý vliv na další vývoj projektu.

Druhého kola podzimní části hry Brno, co není se zúčastnilo zatím celkem 41 týmů. Nejrychlejší tým splnil všechny šifrovací hry v čase třicet dva minut. Ve třetím kole se budou soutěžící pohybovat v těsné blízkosti pavilonu Anthropos s aktuální výstavou Magnetický sever, východ. Ta nabízí nevšední propojení vědy a umění.

„Jedinečný mezinárodní projekt představuje pozoruhodný dialog tvorby dvojice současných francouzských umělců QWA, tedy Sofi Hémon a Inna Maaímura, s archeologií, antropologií, muzeologií i postfunkcionalistickou architekturou Anthroposu. Instalaci o čtyřech částech tvořila dvojice po tři týdny před vernisáží přímo na místě. Rezonuje celým Pavilonem Anthropos a dává expozici nový rozměr nejen prostřednictvím práce se světlem a zvukem, ale také použitím originálních sbírkových předmětů, které byly dlouho ukryty v depozitáři,“ řekla Lucie Horáková z Moravského zemského muzea.

Třetí kolo začíná v sobotu v 17 hodin. Hru poté mohou hráči absolvovat každý den v libovolný čas. Celková trasa bude dlouhá 1,6 kilometrů, se čtyřmi stanovišti a zabere hráčům přibližně hodinu času. První stanoviště naleznou hráči poblíž autobusové zastávky Veslařská u mostu přes řeku Svratku.

„Dohromady se od 13.10. zapojilo sto šedesát šest týmů. To je krásná účast. Nejlepší týmy druhého kola se zúčastní další skvělé výhry, která proběhne v areálu bohunického kampusu. Výherci si vyzkoušejí práci silničářů a zažijí netušené výhledy na Brno. Výhru za třetí kolo pak představuje unikátní zážitek v pavilonu Anthropos v podobě netradičního workshopu pod vedením zkušené antropoložky. Zaměřený bude na antropologické rekonstrukce. Na výherce čeká také adrenalinová část výhry v podobě jízdy na netradičních vozítkách v prostoru budoucího sportoviště za Anthroposem. Pokud jste se zatím do šifrovačky nezapojili, neváhejte, protože nic není ztraceno. Jednotlivých šifer ze všech kol se můžete stále v libovolném pořadí zúčastnit. Soutěžte tak o postup do finálového kola, které proběhne 8. prosince. Tak roztočte své mozkové závity a hurá do toho!“ vyzval k účasti ve hře další zájemce David Blažek, ředitel agentury Media Age, která soutěž připravuje.

Pravidla k šifrování zůstávají stejná jako v předchozích kolech. Stejně jako u her z jarního běhu by s sebou měli hráči mít mobil s připojením na internet a vytisknutou herní brožuru. Tu je možné stáhnout přímo ze stránek hra.brnoconeni.cz  nebo vyzvednout v pobočkách Turistického informačního centra města Brna na Radnické, u hlavního nádraží a v budově Domini parku.

Tato aktualita se vztahuje k projektu:
Sport a rekreace v Pisárkách