Tunel je hotový, jednička se vrací na trasu po Žabovřeské

29. 4. 2023

Od pondělí 1. května se vrátí tramvaje linky 1 na svoji běžnou trasu po Žabovřeské. Nově pojedou tunelem ve skále. Tramvajovou trať stavbaři posunuli tak, aby bylo možné rozšířit velký městský okruh Žabovřeská na dva plnohodnotné jízdní pruhy v každém směru. Práce na silnici a v přilehlém okolí budou ještě pokračovat, dokončení je v plánu v roce 2024.

Tramvajový tunel ve skále pod Wilsonovým lesem je hotový. Včera ho slavnostně otevřeli představitelé města, Dopravního podniku města Brna a Ředitelství silnic a dálnic. Tramvají linky 1 tak lidé pohodlně projedou celou trasu z Ečerovy v Bystrci přes vozovnu v Komíně, Mendlovo náměstí a hlavní nádraží až na konečnou v Řečkovicích. Tramvajová linka 3 pojede v základní trase Stará osada – Česká – Vozovna Komín – Rakovecká. Linka 10 bude jezdit v úseku Stránská skála – smyčka – Hlavní nádraží – Česká – Vozovna Komín. Linka 11 provoz k 1. květnu ukončí.

Nově zprovozněný tunel je dlouhý 500 metrů a široký 9 metrů. Dělníci se nyní soustředí zejména na silniční galerii. Cílem Ředitelství silnic a dálnic je převést do této galerie dopravu letos v létě. Celá silniční část by měla být v provozu v příštím roce.

Tato aktualita se vztahuje k uzavírce:
VMO Žabovřeská