Dornych se otevře v noci z pátku na sobotu

29. 8. 2019

V noci z 30. na 31. srpna se po více než roce zprůjezdní ulice Dornych. Souběžně se uzavře Plotní, aby mohla pokračovat realizace projektu Tramvaj Plotní.

Dělníci na Dornychu odstranili původní tramvajové těleso, odkryli vozovku, následovalo technologicky náročné budování páteřní stoky. Technicky náročná byla výměna a přeložka sítí jako je vodovod, plynovod, rozvody tepla, kabely E.ON, Cetin, UPC. Pod vozovkou je nový kabelovod, který se po dokončení sítí pod Plotní stane s celkovou délkou kabelových tras 5644 metrů nejdelším uceleným v Brně. Jeho výhodou je mimo jiné skutečnost, že díky 122 šachtám nebude nutné v případě výměny či položení další sítě rozkopat silnici a omezit dopravu. Ulice dostala také nové veřejné osvětlení, světelné křižovatky, chodníky nebo přechody. Na silnici je položen protihlukový asfalt.

Už v rámci předčasného užívání bude pro pěší vytvořen chodník od Svatopetrské až po Lidl. Veškeré křižovatky včetně křížení Dornychu a Zvonařky budou dokončené včetně bezpečnostních a hmatových prvků pro slepce. Chodci se tak bezpečně dostanou až k nové Vlněně k ulici Přízové, kde budou moci přejít k Tescu a do Vaňkovky,“ shrnul vedoucí střediska IMOS Pavel Bartoník.

Pro dopravu se nyní uzavře ulice Plotní, kde se vymění síně a umístí tramvajové těleso. „Zprůjezdnění Dornychu a uzavření Plotní se podařilo načasovat tak, aby nastalo v době tradičních změn našich jízdních řádů na začátku školního roku. Toto řešení je výhodné pro nás i pro cestující,“ připomněl provozní ředitel Dopravního podniku města Brna Jan Seitl. Nové schéma MHD viz obrázek dole.

Změny čekají i řidiče

V křižovatce Dornychu a Zvonařky bude umožněno projet s výjimkou levého odbočení ze Zvonařky (od Hladíkovy) do Dornychu (směr Bratislava) a v opačném směru ze Zvonařky do Dornychu (směr centrum). Organizace dopravy na Zvonařce se bude měnit v závislosti na průběhu prací. Uzavřená bude ulice Plotní v úseku Dornych–Svatopetrská, dále Spěšná, Kovářská, Široká, část ulice Železniční a Komárovské. Částečná uzavírka bude v ulici Zvonařka v úseku Dornych–Plotní při zachování průjezdu v režimu 2+1 a při realizaci vybraných prací dokonce v režimu 1+1.

Objízdné trasy povedou ulicemi Jeneweinovou, Kšírovou a Sokolovou. Ve směru z Poříčí pak bude možné místo objet ulicemi Heršpickou a Vídeňskou. Zákaz levého odbočení ze Zvonařky na Dornych pak mohou řidiči objet přes Masnou a Kalovou. Vjezd do parkovacího domu OC Vaňkovka a odbočení s omezením bude možné z ulice Úzká, kde budou informace vyznačeny přehledným navigačním značením, případně mají zákazníci možnost přes objízdnou trasu značenou dopravním značením pokračovat ulicemi Dornych, Zvonařka a přes vjezd Trnitá. „Otevření Dornychu usnadní cestování v nezanedbatelné částí města Brna. Jsme rádi, že se nám podařilo zabezpečit snadnější průjezd touto oblastí o celý rok dříve, než bylo plánováno,“ upozornil radní David Grund.

Práce na Dornychu a na Plotní jsou součástí velkého strategického projektu Tramvaj Plotní. Jeho cílem je zejména přeložení tramvajové trati z Dornychu na Plotní a zlepšení průjezdnosti Dornychu. V oblasti se bude lépe pohybovat řidičům, cestujícím MHD, ale i chodcům. Vytvoří se zde základní předpoklady pro další rozvoj tohoto území.

 

Schéma změny organizace dopravy. Zdroj: MMB.

 

Změny v MHD. Zdroj: DPMB.

Tato aktualita se vztahuje k uzavírce:
Tramvaj Plotní

Tato aktualita se vztahuje k projektu:
Tramvajová trať Plotní