Známe deset návrhů, ze kterých lidé vyberou název nového brněnského nádraží

1. 10. 2018

1. října odstartovalo finálové kolo hlasování o název nového brněnského nádraží. Lidé mohou vybírat z TOP 10 návrhů, které v prvním kole získaly nejvíce hlasů. Hlasovat je možné dvěma způsoby: na webu www.nasnovejnadr.cz, kde mohou hlasovat všichni držitelé plně ověřeného účtu portálu brnoid.cz, nebo osobně – prostřednictvím hlasovacího lístku, který je k dispozici na podatelně Magistrátu města Brna. Platí pravidlo jedna osoba, jeden hlas. Hlasování poběží celý měsíc, nový název nádraží město vyhlásí v pondělí 29. října.

Z celkového počtu 1 501 unikátních návrhů, které lidé zaslali od 25. června do 31. srpna 2018, postoupilo z prvního kola hlasování těchto deset návrhů (chronologicky podle počtu získaných hlasů): Brno – Šalingrad, Praha – venkov, Brno – Hlavní nádraží, Nádraží Járy Cimrmana, Vídeň – sever, Brněnské Nádraží Franty Kocourka, Brno – Nádr McNádrface, Nádraží A. B. Svojsíka, Šalingrad – Brno a Ždanovo nádraží. „Během září se naplno projevila kreativita lidí, kteří mají chuť o názvu nového nádraží rozhodovat. V top desítce tak máme prvky hantecu, tradiční rivality mezi Brnem a Prahou, odkaz historických osobností, ale i ryze humorné návrhy,“ shrnuje postupující návrhy brněnský primátor Petr Vokřál. Návrh předá město Správě železniční dopravní cesty, která rozhodne o jeho budoucím využití.

Nejen autoři desítky postupujících návrhů, ale také desítka vylosovaných hlasujících bude mít šanci získat zajímavé zážitkové ceny s železniční tematikou – těšit se mohou na speciální jízdu vlakem do prostoru budoucího nádraží s odborným komentářem, autory TOP 5 návrhů pak čeká také prohlídka běžně nepřístupných zákoutí stávajícího nádraží, autor vítězného návrhu názvu nádraží se dočká i roční šalinkarty.

Celkem se do hlasování o TOP 10 návrzích názvu nového nádraží, které postoupily do finále, zapojilo 6 428 lidí. V prvním kole k 30. září 2018 zvítězil návrh Brno – Šalingrad, druhý návrh v pořadí byl Praha – venkov. Na pomyslné třetí příčce prozatím skončil tip Brno – Hlavní nádraží. Ve druhém kole však mají všechny názvy v top desítce stejnou startovní pozici, soutěž tak slibuje drama až do konce.