Brno vybírá deset finalistů soutěže o název nového brněnského nádraží

3. 9. 2018

S koncem prázdnin ukončil Magistrát města Brna sběr návrhů na pojmenování nového nádraží. Na webových stránkách www.soutez.nasnovejnadr.cz už mohou všichni od sobotní půlnoci až do konce září hlasovat pro svého favorita. Do finálového kola postoupí deset tipů s nejvyšším počtem hlasů.

Hlasovat může každý bez omezení věku a bydliště, přičemž platí pravidlo jeden hlas na jednu e-mailovou adresu. Do druhého kola postoupí deset návrhů, které v prvním kole získají nejvíce hlasů.

„Ze všech návrhů, které nám dorazily, jich nejvíce skloňuje variantu Brno hlavní nádraží. Jsme velmi zvědaví, jestli v samotném hlasování lidí zvítězí tradice, nebo nějaká kreativnější alternativa,“ říká brněnský primátor Petr Vokřál.

Z deseti postupujících návrhů potom lidé v říjnu vyberou vítězný název. Soutěž o pojmenování nového brněnského nádraží bude ukončena symbolicky v den 100. výročí vzniku samostatné Československé republiky.

Vedle možnosti ovlivnit, jak se bude budova nového brněnského nádraží jmenovat, lákají soutěžící také zajímavé výhry. Zážitkové ceny s železniční tematikou nečekají jen na vybrané autory postupujících návrhů, ceny obdrží také vylosovaní hlasující.

Poslední návrh dorazil v pátek 31. 8. ve 20.21 hodin a jednalo se o název Janáčkova Partitura. V období od 25. června do 31. srpna 2018 předložili lidé z celé České republiky prostřednictvím webových stránek i papírových formulářů celkem 3 329 návrhů, z toho 1 501 unikátních, 1 257 názvů bylo duplicitních a 571 město vyřadilo, protože nesplňovaly pravidla soutěže.Do soutěže se lidé zapojovali postupně v průběhu celých letních prázdnin, největší boom ovšem zaznamenalo město v prvním týdnu soutěže, kdy dorazila téměř třetina návrhů. Přicházely návrhy seriózní, humorné i provokativní a se zřejmou nadsázkou, v posledním případě např. Vídeň-sever, Praha-východ či Nádraží Růžového jednorožce. Zdaleka nejčastěji se objevujícím návrhem od počátku soutěže bylo Brno – hlavní nádraží. Neustále také padaly varianty obsahující slova štatl, rola nebo přímo nádr. Mezi další favority patřila pojmenování po známých osobnostech – nejčastěji po Frantu Kocourkovi či Leoši Janáčkovi. Častá bylo také použití jména hokejového klubu Kometa, a to v nejrůznějších obměnách. Lidé poslali dokonce tipy jako Suvbrně, Drakodrom, či Planeta Brno – kreativitě se zkrátka meze nekladly.

Pokud se návrhy shodovaly, objeví se v hlasování vždy pouze ten z nich, který dorazil jako první. Příčinou neúspěchu mnoha zaslaných návrhů bylo především nesplnění pravidel soutěže – nejčastěji kvůli uvádění žijících osobností, použití vulgarit nebo cizojazyčných názvů.

JAK BUDE BRNO HLASOVAT O NEJLEPŠÍCH NÁVRZÍCH

Hlasování o nejlepších návrzích proběhne ve dvou kolech. Během prvního i druhého kola může hlasovat každý bez omezení věku a bydliště.

PRVNÍ KOLO HLASOVÁNÍ (1. 9. – 30. 9. 2018)

V prvním kole probíhá hlasování na webových stránkách www.soutez.nasnovejnadr.cz a každý hlasující má jeden hlas na jednu e-mailovou adresu. Do druhého kola postoupí deset soutěžních návrhů s největším počtem hlasů.

DRUHÉ KOLO HLASOVÁNÍ (1. 10. – 28. 10. 2018)

Ve druhém kole budou moci hlasovat osoby, které jsou držiteli plně ověřeného účtu na portálu brnoid.cz , nebo ti, kdo vyplní hlasovací lístek přímo na podatelně Magistrátu města Brna.