Ředitelství silnic a dálnic zahajuje stavbu I/42 VMO Bauerova

11. 4. 2023

Ředitelství silnic a dálnic dnes zahajuje další stavbu, která je součástí Velkého městského okruhu v Brně. Konkrétně se jedná o stavbu I/42 VMO Bauerova, která dotváří jihozápadní segment trasy VMO a významně zlepší plynulost a bezpečnost silničního provozu v městské části Pisárky.

Cílem stavby je náprava stávajících nedostatků v dopravním řešení VMO a příprava na novou dopravní situaci v souvislosti s dostavbou akce VMO Žabovřeská, ale také s chystanou výstavbou Multifunkčního sportovního a kulturního centra. Stavba výrazně zlepší obsluhu přilehlého území a okolních areálů.

Silnice I/42 je v místě sice aktuálně ve čtyřpruhovém uspořádání, ovšem bez středních dělících prvků, které budou doplněny. Další závadou je téměř neomezený přístup z parkovacích ploch podél Brněnského výstaviště či úrovňové přechody pro chodce. V místě přitom projede téměř 17 tisíc vozidel denně. Často zde tak dochází k tvorbě kolon a kolizním situacím. V rámci stavby proto budou zrušena úrovňová křížení a dojde k vybudování dvou nových lávek. Místní a pěší doprava bude díky tomu vedena mimo samotný Velký městský okruh. Jedná se již o čtvrtou stavbu VMO, kterou v Brně aktuálně realizuje Ředitelství silnic a dálnic. Všechny tyto stavby, tedy Žabovřeskou, Rokytovu, Tomkovo náměstí i Bauerovu budou zprovozněny v příštím roce, což přispěje k výraznému zlepšení dopravní situace v Brně.

Součástí je i výstavba obslužné komunikace pro městskou hromadnou dopravu a parkovacích ploch, které budou sloužit pro návštěvníky koupaliště Riviéra, výstaviště i multifunkční haly. S projektem VMO Bauerova souvisejí i další stavby v blízkém okolí. Jedná se například o tramvajovou smyčku Lipová, už zmíněnou halu nebo protipovodňová opatření na řece Svratce.