Stavbaři usadili lávku pro pěší na VMO Tomkovo náměstí, Rokytova

30. 11. 2021

Na Velkém městském okruhu Tomkovo náměstí, Rokytova dnes stavbaři umístili lávku pro pěší. Ta bude sloužit mimo provozu chodců také pro umístění vodovodu a kabeláže přes řeku Svitavu mezi nábřežími ulic Kaloudova a Dolnopolní. Lávku dělníci smontovali z pěti částí a následně ji osadili jako jeden kus. Objekt vyjde město na více než 33 milionů korun.

Lávku na místo přivezli už přibližně před dvěma týdny z Královopolské strojírny. Všech pět dílců se podařilo na stavbu dopravit bez významnějších omezení v dopravě. Minulých čtrnáct dní pak stavbaři montovali těchto pět dílů k sobě. Dnes díky tomu bylo možné osadit lávku jako jeden kus. Osazení se obešlo bez dopravních omezení. Lávka je klíčová i z technického hlediska, jelikož v ní budou uloženy inženýrské sítě.

Na osazení lávky na opěry bylo v harmonogramu vyčleněno půl hodiny, následujících pět hodin potrvá korektura správného umístění a vyvažování konstrukce do správné polohy. Lávka vyjde na více než 33 milionů korun. Ačkoli se osazuje už nyní, zatím nebude v provozu. Chodci ji budou moci využít podle předpokladů na jaře příštího roku.

Tato akce je součástí velkého projektu budování Velkého městského okruhu Tomkovo náměstí, Rokytova. Na něm spolupracuje město s Ředitelstvím silnic a dálnic. Doposud je hotová příprava území a většina demolic. V prosinci by stavbaři měli zahájit demolici Sokolovny. Na Dukelské se pracuje na inženýrských sítích a v současnosti se do ulice vracejí koleje, aby mohlo být území obslouženo v souvislosti s vlakovou výlukou, která začne v polovině prosince. Dále buduje zhotovitel opěrnou zeď na Provazníkově, kde pak bude vybudována tzv. nová Provazníkova. Mezi Maloměřickým nádražím a ulicí Rokytova se pak budují pilíře mostní estakády, která spojí Tomkovo náměstí s Rokytovou.

 

Tato aktualita se vztahuje k uzavírce:
VMO Tomkovo náměstí, Rokytova

Tato aktualita se vztahuje k projektu:
Velký městský okruh