Bohunická bude v předčasném užívání už v polovině listopadu

27. 10. 2020

Rada města Brna na svém zasedání schválila dohodu o podmínkách předčasného užívání Bohunické. Práce na rozsáhlé rekonstrukci kanalizace a vodovodu se blíží ke konci a zhotovitel nyní dělá vše pro to, aby se řidiči i chodci mohli vrátit k užívání Bohunické už od 18. listopadu.

Část stavby by se mohla pro chodce i dopravu zprovoznit ještě před získáním kolaudačního souhlasu. Zhotovitel zrekonstruoval vodovodní řad, který zde byl od roku 1928, a kanalizační stoku, jejíž vznik se datuje do roku 1934. V oblasti docházelo k častým haváriím, které komplikovaly průjezdnost této komunikace. Opravy byly proto skutečně nezbytné. Práce vyšly na bezmála 81 milionů korun bez DPH.

Bohunická byla nejprve neprůjezdná částečně, později se osobní i veřejné dopravě zavřela zcela. Rekonstrukce, která má zamezit v minulosti četným haváriím zejména vodovodu, se dotkla celkem 709 metrů kanalizace a 677 metrů vodovodní sítě. Zároveň pracovníci vyměnili kabely veřejného osvětlení a přeložili celkem devět sloupů. Práce byly koordinovány s činnostmi plynařů. V současnosti dochází k obnovení všech povrchů, ať už na silnici, nebo na chodnících.