Atletická hala Kampus: Město na dva měsíce přerušuje práce, o dalším postupu jedná

2. 7. 2020

Hala pro dva tisíce diváků, která umožní zimní přípravu brněnských atletů i pořádání mezinárodních soutěží. Taková je vize atletické haly Kampus, jíž se město Brno nevzdává, ale vzhledem k nutnosti dořešit financování momentálně projekt přerušuje. V čase, který získá, bude dále jednat s možnými partnery. Stavba je vyčíslená na zhruba 800 milionů korun.

„Atletickou halu Kampus si brněnská sportovní infrastruktura určitě zaslouží. Zároveň jde o obrovský projekt za stovky milionů, pro který nynější situace není ideální. Krokem, který jsme dnes učinili, stavbu na dva měsíce přerušujeme. K tomu nás opravňuje smlouva, aniž by nám hrozilo zvýšení nákladů. V tomto čase povedeme jednání o tom, jak pokračovat a kde získat potřebné finance. U takové stavby nadregionálního významu nemůže být většinovým investorem jen Brno, očekáváme podporu ze strany státu,“ nastínila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Hala získala na konci června stavební povolení. Podle smlouvy může objednatel (tedy město) v tuto chvíli práce přerušit, a to maximálně na dva měsíce, po které zhotovitel nemá nárok na náhradu nákladů, které mu přerušením vzniknou. Zhotovitelem stavby je sdružení IMOS Brno, a. s., HOCHTIEF CZ, a. s., a SPORT Construction, a. s.

„Vnímáme, jak důležitá tato hala pro brněnský, ale zejména celonárodní sport je. Bude splňovat požadavky pro konání mezinárodních soutěží, současný stav podobných zařízení v České republice je totiž v podstatě neumožňuje pořádat. Nová hala je projektovaná tak, aby se vypořádala s nedostatky jiných podobných zařízení v naší zemi,“ uvedl radní pro oblast školství a sportu Jaroslav Suchý„Máme tu řadu talentovaných atletů, kteří odcházejí jinam za lepšími podmínkami pro své tréninky. To je samozřejmě škoda a rádi bychom jim postavili adekvátní prostor pro jejich přípravu. Sportoviště by mělo sloužit i studentům Masarykovy univerzity, nejrůznějším sportovním klubům a veřejnosti. Jeho význam pro Brno i Českou republiku je tedy velký a já doufám, že se podaří najít řešení,“ dodal.

Tato aktualita se vztahuje k projektu:
Atletický stadion Kampus