VÝHERCI DRUHÉHO MÍSTA HRY BRNO, CO NENÍ POKOŘILI MOUNT ZETVEREST

10. 5. 2019

Ve Velké finále šifrovací hry Brno, co není, vybojovali druhé místo. Na svou výhru si ale hráči týmu „My jsme tady špatně“ museli po prosincovém finále počkat. K absolvování odměny s tajemným názvem Výstup na Mount ZETverest totiž bylo třeba zajistit i příznivé počasí. To se nyní podařilo a stříbrní finalisté si tak mohli vychutnat adrenalinovou výhru – výstup na kupoli jedné z architektonických dominant brněnského výstaviště – Pavilonu Z.

Před výstupem na střechu, která sahá do výšky 46 metrů, čekalo milovníky šifer nezbytné školení v režii zkušeného horolezce a instruktora Tomáše, který tým zasvětil i do práce s výbavou – ferratovým setem. Právě díky němu se výherci vzápětí mohli do náročné lezecké disciplíny pustit bezpečně jištění. Pro většinu to byla lezecká premiéra, takže na startu vládla mírná nervozita.

„Jednou jsem vylezla asi do čtyřmetrové výšky na žebřík a začala křičet, ať mě okamžitě sundají. Tohle pro mě bude takové lezecké poprvé,“ svěřila se Katka, která nakonec celý výšlap zvládla na jedničku.

Zcela unikátní výstup na kupoli, který běžnému smrtelníkovi jen tak nepoštěstí, nakonec zvládli všichni. Přes vnější plášť střechy se horolezecká výprava vyšplhala na horní ochoz s úžasným výhledem nejen na brněnské výstaviště ale i Brno a jeho dominanty. Lezci se prošli také po nejvyšší galerii přímo pod stropem Pavilonu Z, kde průvodce Tomáš předvedl volný šplh po stropě pavilonu. „Vidět takto horolezce byl opravdový zážitek,“ žasnul další z členů stříbrného týmu Karel.

Výhled na jihomoravskou metropoli z neobvyklé perspektivy střechy Zetka pak výherce z týmu „My jsme tady špatně“ na dlouhé minuty proměnil ve fotoreportéry. „Ten výhled byl ze všeho nejlepší,“ zhodnotil odměnu Karel.

Celou akci pak zakončil piknik na rovné části střechy této kulturní památky, jejíž půdorys má v průměru 124 metrů. „Pokud bude někdy nějaké další kolo hry Brno, co není, rozhodně do toho půjdeme,“ shodli se všichni výherci-horolezci po přípitku na skvělý výkon.

Soutěž Brno, co není má za sebou podzimní část. Stejně jako v té jarní, i tentokrát byla rozdělená do čtyř etap, z nichž každá přibližovala některý ze strategických projektů Brna – Velký městský okruh, bohunický kampus, sportovní areál v Pisárkách či transformaci parovodů na horkovody. Více o projektech se dozvíte na webu kopeme za Brno.

Podzimního kola soutěže se zúčastnilo 253 týmů, 148 z nich dokončilo všechny čtyři etapy. Celková doba hry všech týmů včetně finálového klání byla 33454800 vteřin, což je 9293 hodin. Finále na Špilberku se zúčastnilo 87 týmů, ty řešily dalších 11 šifer napojených na strategické projekty města.