Tramvaj ke kampusu, parkovací dům i atletická hala. Rozšifrujte strategické projekty v Bohunicích

8. 10. 2018

Pomohou vyřešit problémy s dopravou i nedostatek míst pro trénování atletů. Prodloužení tramvajových kolejí z dnešní konečné zastávky na Osové o 900 metrů až k bohunickému kampusu, výstavba parkoviště P+R a také nového atletického stadionu. To jsou tři strategické projekty v Bohunicích, k nimž zavede soutěžící první podzimní kolo šifrovací hry „Brno, co není“. Ta startuje v sobotu 13. října a v pondělí si ji poprvé mohli otestovat novináři.

Co hra přinese účastníkům a na co se mohou těšit vítězové, bylo také tématem aktuálního vydání pořadu Brněnské echo speciál.

Prvním bohunickým strategickým projektem je projekt parkovacího domu P+R. Podobných domů by mělo vzniknout v Brně v následujících letech celkem devět. „V současné době jsou již dokončeny geologické průzkumy v místě budoucích staveb, probíhá zpracování studie proveditelnosti. Podle potřeby budou fungovat ve třech režimech. Buď jako parkoviště Park and Ride, nebo pro návštěvnické parkování, případně je budou moci lidé využívat k rezidentnímu parkování. Vybrané lokality jsou v současné době v ulicích Šumavská, Černopolní, Střední, Královo Pole nádraží, Purkyňova, Tvrdého, Jihlavská, Jemelkova a u výstaviště, tak aby byly podchyceny příjezdy do celého města,“ přiblížil technický ředitel Brněnských komunikací a projektový manažer výstavby parkovacích domů Aleš Keller.

Druhým projektem je prodloužení tramvajové tratě z Osové až ke kampusu Masarykovy univerzity. Stavba za bezmála 1,8 miliardy korun bude klíčová pro zklidnění dopravy v Bohunicích, ale také pro rozvoj fakultní nemocnice a napomůže i rozvoji bydlení v oblasti. Dopravní podnik města Brna odtud každý den přepraví 40 tisíc lidí, autobusové a trolejbusové linky jsou ale maximálně vytížené. „Cílem projektu je prodloužení tratě, která dnes vede do Starého Lískovce. Odbočka bude měřit asi 1,3 kilometru s tím, že více než 600 metrů bude vedeno pod zemí v hloubeném tunelu. Díky nové trati zvládneme ulevit současné autobusové a trolejbusové dopravě a vypořádáme se i s nárůstem počtu obyvatel, který je v Bohunicích plánován,“ vysvětlila vedoucí oddělení Strategických projektů Dopravního podniku města Brna a projektová manažerka Andrea Chýlová.

Na další připravovanou novinku se pak těší především brněnští atleti. Ti se totiž v současné době potýkají s akutním nedostatkem tréninkových prostorů zejména v chladnějších částech roku. Připravovaná Atletická hala kampus s kapacitou přes 2200 míst pro diváky bude splňovat jejich požadavky a navíc bude mít i parametry pro pořádání mezinárodních sportovních akcí. Dokončena bude do tří let. Díky spolupráci Českého atletického svazu, statutárního města Brna a Masarykovy univerzity vznikne prostor s oválem se šesti drahami, osm drah pro sprint a sektory pro technické disciplíny, rozcvičování i regeneraci atletů. „Od prvního září vzniká projektová dokumentace pro získání územního rozhodnutí. Zhotovitel má na tuto etapu až devět měsíců, předpokládáme ale, že to stihne dříve. Pak bude záležet na rychlosti stavebních úřadů. Hala bude mít dostatečné zázemí jak pro sportovce, tak i návštěvníky, bude mít jedno podzemní a dvě nadzemní podlaží a umožní nerušené sledování sportovních výkonů ze všech míst hlediště. Prostřednictvím odborníků z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity bude využívaná i k vědecké činnosti s cílem zefektivnění tréninkového procesu,“ uvedl vedoucí Oddělení přípravy a realizace pozemních staveb Magistrátu města Brna Karel Vlček.

Všechny tři projekty nespojuje jen jedna lokalita, ale i šifrovací hra Brno, co není. Její podzimní etapa startuje v sobotu 13. října od 17 hodin. Stejně jako na jaře bude mít i podzimní část hry celkem čtyři kola. Vítězové každého kola se mohou těšit na odměny v podobě zážitků, které se nedají koupit. Nejlepších 100 týmů pak postoupí do finále, které se uskuteční v centru města 8. prosince. „Hra je určena spíše pro středně pokročilé luštitele, u šifer se lidé trochu zapotí. Myslím si ale, že se u ní dá strávit třeba i moc hezké odpoledne s rodinou. Trasa hry měří většinou asi 1,5 kilometru, nejrychlejší ji ujdou za necelou hodinu, ti nejpomalejší za dvě až tři hodiny, je to ale vždy příjemná procházka. Prvního kola se zúčastnilo téměř tisíc hráčů. Budeme rádi, pokud jich přijde ještě víc,“ přiblížil ředitel agentury Media Age David Blažek.

Tato aktualita se vztahuje k projektu:
Atletický stadion Kampus
Tramvajová trať do kampusu
Výstavba parkovišť Park & Ride