Letiště Brno spojuje s městem nová náhradní silnice

5. 6. 2018

Brněnské letiště spojuje ode dneška s městem Brnem nová silnice. Ve špičce letošní letní sezóny posílí kapacitu právě opravované ulice Evropská, po které se nyní kvůli nezbytné a neodkladné opravě železničního mostu jezdí pouze kyvadlově.

Kvůli tomu hrozila lidem při cestě na letiště i z něj neúměrná zpoždění. Dlouhé kolony navíc mohly omezit i provoz na dálnici D1 a ve Slatině. Letiště Brno proto na základě dohody s Jihomoravským krajem a městem Brnem do nové silnice investovalo. Jako náhradní je v provozu od 5. června a jezdit se po ní bude do konce září. Následně bude nová silnice sloužit jako záložní.

Příjezdová trasa na letiště zůstává stejná, na jakou jsou cestující léta zvyklí. Mění se jen výjezd. Auta odjíždějící z parkoviště před odbavovací halou nezabočí jako dosud doprava na Evropskou, ale odbočí doleva a dopravní značení je povede po novém přejezdu přes železniční vlečku na novou silnici, která je dovede až na ulici Tuřanka. Nová záložní cesta je po celé délce vyasfaltovaná.

Změna se týká i linek městské hromadné dopravy E76 a N89. Podrobnosti najdete na webu Dopravního podniku města Brna.

Most nad železniční tratí v Evropské ulici se staví prakticky celý nový, takže v části Evropské ulice nyní zbývá pouze jeden jízdní pruh. Dopravu tu přesto bude muset řídit semafor, aby bylo možné zajíždět a vyjíždět od společností sídlících podél ulice K Letišti. Interval na semaforu bude ovšem nastavený tak, aby zpoždění osobních aut a autobusů směřujících na letiště bylo minimální; rozhodně nesrovnatelně menší oproti už dnešnímu stavu, protože semafor nebude muset propouštět auta vyjíždějící z letiště.