Řeka, co není. Vítězové šifrovací hry objevili Ponávku

26. 5. 2018

Nejrychlejší týmy čtvrtého kola šifrovací hry Brno, co není se seznámily s třetí největší brněnskou řekou – Ponávkou. Na rozdíl od Svratky a Svitavy k ní totiž lidé ve městě nemají běžně přístup, protože protéká podzemním tunelem. Na nevšední procházku pod sídlištěm Lesná se dnes večer vydalo 24 lidí.

Poslední část jarní části soutěže se věnovala projektu Voda v Brně, který v sobě zahrnuje protipovodňová opatření na hlavních brněnských tocích a dále revitalizaci Staré Ponávky a Holáseckých jezer. Šifru se pokusilo rozlousknout 157 týmů, úspěšně ji vyřešilo 64. Celkem už se do všech kol hry zapojilo 300 týmů.

Výherci se sešli v 18 hodin u královopolského nádraží, odkud pokračovali ke vchodu do štoly. „Dokud nebyla splašková voda oddělena, tak by to vyplavovalo Brno. Proto se dešťové vody svedly do podzemí a vyústěné jsou až v Cacovicích. I když zde Ponávka vypadá jako potůček, hrozilo by při velkých deštích zaplavení tunelu,“ varoval před vstupem do štoly Luděk Smeták z Brněnských vodáren a kanalizací. Pracovníci vodáren celý den monitorovali stav vody a počasí s tím, že by při špatných podmínkách vstup zakázali. To se však nestalo.

Všichni se tedy s helmami vydali do podzemní štoly, kterou protéká Ponava. „Čekali jsme podzemí plné zákrut, jezírek a netopýrů. Cesta byla poněkud náročnější, ale dalo se to zvládnout,“ zhodnotil nevšední zážitek Vít Křížka z týmu Teplíků. Tříkilometrová trasa končila u Cacovického náhonu. Po výstupu z tunelu pak všichni navštívili vírový odlučovač hrubých nečistot Třískalova.

„Prošli jsme všechny čtyři části soutěže. V poslední, která se věnovala projektu Voda v Brně, se nám nejvíc líbily samotné šifry, hlavně 3D kostka. Jediný problém byl ten, že jsme u sebe neměli v lahvi vodu, kterou jsme potřebovali k vyluštění jedné šifry. Celkově si ale myslíme, že nejtěžší byla šifra Tramvaj Plotní,“ dodala Jana Kvapilíková z týmu Psychiatrická léčebna.

I když se jednalo o poslední kolo jarní fáze šifrovací hry, její dění zdaleka nekončí. Všechna čtyři kola jsou stále spuštěná a lze se do nich zapojit až do 31. května. Sto týmů s nejvyšším počtem bodů následně postoupí do finále, které se uskuteční 3. června na brněnském výstavišti v rámci Festivalu RE:PUBLIKA. Tam na ně bude čekat speciální šifra. Na 30 vítězných týmů pak čekají odměny a na 3 nejlepší speciální zážitkové ceny, jako je například plavba pod Petrovem nebo let balonem.

Tato aktualita se vztahuje k projektu:
Nábřeží Svratky a brněnské řeky