Nejlepší týmy prvního kola se vydaly do netradičních míst

14. 4. 2018

Ježečci, Mozky z Prošlotin, Sinivalkoiset, Kiwi a Marmeláda. Těmto týmům se podařilo nejrychleji rozetnout Šoférův gordický uzel na Plotní. Zástupci dvou z nich, Ježečků a Mozků z Prošlotin, se zúčastnili prohlídky míst, kam se obyčejný člověk nedostane.

Před týdnem město spustilo první kolo šifrovací hry „Brno, co není“. Zaregistrovalo se do ní více než 80 týmů. „Hru jsme si rádi zahráli a myslím si, že je pro všechny přívětivá. Vyřešit nám to trvalo asi hodinu, a proto to oceňuji, že si ji může zahrát každý,“ popsala Lenka Suchá, členka Mozků z Prošlotin.

Hádanky týkající se projektu Tramvaje Plotní úspěšně vyluštilo 31 týmů. Na ty nejlepší, kteří se mohli dnes zúčastnit speciální výhry, čekal netradiční zážitek.

První zastávkou bylo sídlo Dopravního podniku města Brna, ve kterém sídlí i jeho dispečink a operační středisko. Zde se monitoruje a řídí celý systém brněnské MHD. „V pracovní den tu sledujeme až 600 vozů, které jezdí v terénu. Naším cílem je udržet hromadnou dopravu v daných časových intervalech, řešíme poruchy vozů nebo také informujeme občany o zpožděních na sociálních sítích a webu,“ přiblížil fungování dispečinku vedoucí odboru řízení provozu Miroslav Dressler.

Výprava dále pokračovala na místo, které je symbolem prvního kola šifrovací soutěže. Exkurze po stavbě Tramvaje Plotní, jednoho ze strategických projektů a největších investičních akcí města, ukázala výhercům jeho potřebnost a také náročnost. Nejde jen o přeložení tramvajové trati z ulice Dornych na ulici Plotní, ale také o kompletní rekonstrukci inženýrských sítí a především o zvýšení kapacity kanalizační sítě. To je jeden z hlavních úkolů první etapy tohoto projektu. Kvůli tomu se stavba dostává až do sedmimetrové hloubky a dělníci se musejí vypořádat se spodní vodou.

Na prohlídku stavby projektu Tramvaje Plotní navázala poslední část připraveného programu. Místo, díky kterému dokážou vodárny regulovat při deštích odtok splašků a zamezovat znečišťování řek. Retenční nádrž Jenewainova je podzemní nádrží, která dokáže pojmout 8,5 tisíce kubíků splaškové vody. Zároveň je technologickým skvostem a Stavbou roku 2013. Dovnitř tohoto podzemního komplexu se podívali všichni účastníci exkurze a dozvěděli se, jak fungují retenční nádrže v Brně.

Druhé kolo startuje za týden, v sobotu 21. dubna 2018 v 10 hodin. Pět týmů, které jako první vyluští všechny šifry, čeká i v druhém kole nová zážitková odměna. Více informací zveřejní město ve středu 18. dubna 2018. „Na další kolo se těším a ve hře budeme pokračovat,“ zakončila Lenka Suchá.

Tato aktualita se vztahuje k projektu:
Tramvajová trať Plotní